„O, Doamne-așterne slava Ta” o piesă compusă de Anca Ciora

Când am audiat prima dată această piesă nu știam că este compusă de către o româncă și încă una cât se poate de contemporană cu mine. De fapt nu aveam nici un fel de informații despre ea.

Cum nu am cunoscut-o pe Anca Ciora nici nu pot spune mare lucru despre ea așa că voi lăsa pe alții să o facă.
Alin Cristea, pe România Evanghelică, într-un articol de zile mari spune despre Anca Ciora așa: „În memoria colectivă a spațiului confesional evanghelic românesc, numele Anca Ciora a fost reținut deja ca fiind fondatoarea grupului coral Continental, cu sound de worship contemporan, și cea care a compus imnul religios „O, Doamne-așterne slava Ta”, în tradiția muzicii clasice.

„O, Doamne-așterne slava Ta” (Culegerea Jubilate, Nr. 87) reprezintă unul dintre imnurile religioase evanghelice de sorginte autohtonă care constituie bastioane de rezistenţă cultural-confesională în fața invaziei muzicii angloizate – o muzică care, indiferent în ce limbă e cîntată, nu doar că a schimbat modul audio-vizual de închinare, ci și MODELUL conceptual-teologic de închinare, paradigma „liturgică”.

Deşi pare un demers „muzical” uşor de asimiliat, imnul acesta este precum Psalmul 23, nu-l poți îngîna oricum, nu-l poți ROST(U)I cu orice ritm, cu orice cadenţă existenţială, dacă vrei să te pătrundă pînă-n strunele sufletului, să te… rostuiască.” 

Marius Cruceru, în Anca Ciora, măicuța continentală, și-a primit lăuta! spune:

În urmă cu ceva ani am fost împreună într-un juriu. Atunci am cunoscut-o mai bine pe această măicuță a muzicii evanghelice de calitate. Noi nu avem instituția călugăriei, dar Anca a trăit vocația mamei spirituale într-un mod neasemănător altora. A fost o mamăcontinentală, universală. I-am invidiat întotdeauna seninătatea copilărească și luciditatea profesională.

Cuvinte frumoase dar dincolo de ele rămâne muzica…

A plecat dintre noi dar a rămas, printre altele, această frumoasă piesă pe care vă invit să o audiați în câteva versiuni.

Prima versiune, o înregistrare de la Biserica Penticostală ”Poarta Cerului” Timișoara.

A doua versiune prezintă, după cum reiese din prezentare, un Aletier Coral Jubilate din Suceava Ianuarie 2014

A treia versiune prezintă corul Bisericii Creștine Baptiste Maranatha din Suceava

În a patra versiune se poate audia o variantă în interpretarea a două lăute.

Versiunea a V-a prezintă un cvartet bărbătesc la Biserica Baptistă Providența Frankfurt Germania

În ultimul clip pe care vi-l propun, dar deloc cel din urmă, puteți audia un grup ce cântă a cappella, format din Tinerii Bisericii Baptiste Harul Bocșa, la Sibiu. Nu cunosc locația (probabil că e vorba de o Biserică Luterană) dar am remarcat dincolo de frumusețea piesei acustica încăperii.

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s