Valeriu Andreiescu – Istoria Penticostalismului Românesc, Volumul 1 (1)

În 10 Mai 1923, Ciocan împreună cu Pavel Budean au fost ordinați ca prezbiteri. De Pavel Budean s-a folosit Dumnezeu pentru pătrunderea și răspândirea penticostalismului în România. Iuliana Ciocan a fost ordinată ca evanghelistă. În 1924 pastorul Vasile Ciocan a fost ales președinte al frățietății române penticostale din Districtul Central. În fruntea bisericilor cronologic și spiritual era întâia biserică română din Detroit. Documentul care atestă că aceasta a fost cea mai veche biserică penticostală română din America și, probabil din lume, este scrisoarea semnată de pastorul ei Louis Netza și cei doi lucrători colaboratori Louis Pope și Vasile Vigi. 

În 1924, la Consiliul Districtului Central, ținut în Toledo, Ohio, Pavel Budean a prezentat o scrisoare a fraților din România, prin care solicitau ajutorul celor din America în lupta lor pentru libertate religioasă și recunoaștere. O petiție a fost trimisă guvernului României. 

În 1924, pentru prima dată în lume pentru bisericile lui Dumnezeu penticostale române, s-a tipărit o carte de cântări. Cele 168 de cântări erau traduceri executate de cuplul Iuliana și Vasile Ciocan. Multe dintre cântări ne sunt dragi nouă și astăzi. Dintre ele amintim: 

  • O ce bucurie am că păcatul mi-e spălat
  • Curățit ești de păcat și înnoit, prin sfânt sânge a lui Isus, 
  • O, ce dulce nume-i Isus;
  • Voiești pe Domnul să-L vezi când vine?

Vasile Ciocan a fost un predicator înfocat al doctrinei penticostale. Predica disciplina și singur a recunoscut că era „aspru”. El scria: „moarte și condamnare la biserica ce nu dorește, nu flămânzește și nu stăruiește după Spiritul Sfânt și să plângă și să ofteze până când Spiritul Sfânt va cădea peste ea și va lucra puternic în mijlocul ei.”

El a predicat despre răpirea bisericii și ca Duhul Sfînt o va răpi. Într-un mesaj adresat frățietății, el scria: „Iubiți creștini, stăruiți după acest Spirit Sfânt și umpleti-vă candelele voastre cu El, ca atunci când Mirele va veni, să-L puteți întâmpina cu ele arzând.”

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s