Valeriu Andreiescu – Istoria Penticostalismului Românesc, Volumul 1 (3)

Articolul 4 reglementa vorbirea în limbi (glosolalia) în adunare, în conformitate cu 1 Corinteni 14:27-28, versete după care vorbirea în limbi necunoscute nu este permisă fără tălmăcirea ei de altă persoană, înzestrată cu charisma tălmăcirii. Deși versetele următoare stabilesc reguli privind tălmăcirea, regulamentul de la Suceava nu se referă la această charismă. Este curios că hotărârea de la Suceava nu reglementează nici alte practici specifice penticostale, cum ar fi rugăciunea în adunare pentru vindecarea bolnavilor, cu ungere cu untdelemn și punerea mâinilor.

Se reglementează însă actul de cult al binecuvântării copiilor (art. 1) și rugăciunea în adunare (art. 3). În primul caz se face referință la rânduielile vechi-testamentare din Leviticul 12, privind curățirea femeilor după naștere. Aceste rânduieli susținute de Bradin, și pe care Bodor le va combate sub influența școlii de la Danzig, limitau participarea femeii lehuze (necurate) la viața bisericii și poate că mai sunt respectate de femeile penticostale din mediul rural. Nicio mărturisire de credință penticostală din România nu a inclus și nu include reguli privind necurăția femeii, deși asemenea reguli sunt aplicate în BOR. Este semnificativ că nici Hotărârea de la Suceava nu prevede astfel de rânduieli în legătură cu Cina Domnului.

Cât privește binecuvântarea copilului, aceasta se face prin punerea mâinilor și rugăciunea oficiantului, urmată facutativ de rugăciunile a două-trei persoane. În prezent Mărturisirea de credință prevede explicit folosirea formulei de binecuvântare din Numeri 6:24-27, urmată de o singură scurtă rugăciune, însă în practică ritualul diferă de la biserică la biserică, consacrându-se uneori unui singur copil tot serviciul religios de 2-3 ore, cu predici și rugăciuni. Folosirea formulei vechi-testamentare este un alt triumf al lui Bradin asupra lui Bodor.

Carte (încă) disponibilă pe gramma.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s