La 2 Martie 1930, Schmidt a înființat institutul Biblic din orașul liber Danzig (astăzi Gdansk, în Polonia). În urma apelurilor lui Budean, C. W. Swanson a alcătuit în 1930 un proiect de program privind lucrarea REEM în România și a luat contact cu penticostalii de la Arad. Trandafir Sandru estima: Unii Emisari străini care ne-au vizitat țara, cum a fost, de exemplu, fr. Swanson, admirând lucrarea din România, au dat dovadă de mult realism și înțelegere, respectând situația existentă în această țară. Au fost însă și alte cazuri […] Școala de la Danzig a fost o școală bună, având printre profesori și pe fratele Donald Gee din Anglia, binecunoscut teolog penticostal și personalitate de frunte a mișcării penticostale mondiale cu care, după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial am avut bune legături.
Pavel Riviș-Tipei evalueză astfel:
În orașul Danzig, din Polonia, a luat ființă o Școală Biblică. Această școală l-a avut ca profesor pe binecunoscutul teolog Donald Gee din Anglia. Unii emisari ai școlii, vizitând România, au provocat o sciziune în sânul bisericii penticostale din țara noastră. O parte din pastori și biserici, în frunte cu Ioan Bododea și Bodor Eugen, s-au desprins de restul mișcării […]
Primul misionar al REEM în România a fost ungurul american Janos Lerch, care a publicat în 1931 articolul „România are nevoie de învățături ai Cuvântului”. La activitatea acestui misionar în Banat, Crișana și Satu Mare, în anul 1927, se referă și Pavel Riviș-Tipei.