Valeriu Andreiescu – Istoria Penticostalismului Românesc, Volumul 1 (5)

Intrarea în catacombe reprezintă trecerea de la o persecuție inegală și incompletă (în timpul căreia existaseră case de rugăciune, activități editoriale și felurite manifestări publice penticostale) la represiunea ce-și propunea lichidarea penticostalismului prin orice mijloc. Trecerea nu a început brusc, deși în unele părți ale teritoriului național, a fost mai rapidă. Pantelimon Cojocaru își amintea: „Prin anii 1938-1940, la Tribunalul Militar din Cernăuți se țineau zilnic procese cu credincioșii penticostali și cei mai mulți erau condamnați la zece ani de închisoare.”

În timpul participării României la războiul antisovietic (1941-1944), orașul Cernăuți va fi principalul centru al represiunii antipenticostale. Deșii nici un penticostal nu a fost închis fiindcă ar fi refuzat să facă serviciul militar, acest motiv a fost invocat de unii autori contemporani. Este semnificativ că autorii menționați, foști propagandiști comuniști, nu reproduc acuza că penticostalii ar fi fost agenți comuniști!

De altfel, Principiile de credință penticostală în edițiile Bradin (1933, 1947) și Bodor (1948) prevăd la articolele XLIX – „Autoritățile Statului și L – „Jurământul” obligația de a îndeplini conștiincios serviciul militar în timp de pace cât și în timp de război sau în orice împrejurare în care țara o cere, precum și a depune jurămintele cerute de autorități, cum ar fi cel „față de țară conform formulei din Regulamentul Serviciului Interior al Armatei”.

Regulamentul local al Bisericii lui Dumnezeu  Apostolice din comuna Cintei, jud. Arad, adoptat în 1936 și semnat de 88 de membri, prevedea la punctele 18 și 19:

  1. De asemenea, se pedepsesc cu excluderea pentru totdeauna: dezertarea din armată și nesupunerea față de legi;
  2. Excepție la punctul 18 se face numai atunci când suferă din pricina credinței lor în Dumnezeu. Adică, sunt pedepsiți pentru că se roagă lui Dumnezeu (Fapte4:19).
Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s