Valeriu Andreiescu – Istoria Penticostalismului Românesc, Volumul 1 (8)

Din 1949 , regimul comunist a luat măsuri hotărâte împotriva răspândirii Bibliei și a cărților creștine în România. După formarea CP (1950), Constantin Caraman a avut activități bisericești permise de regim în cadrul cultului, dar a optat în principal pentru completarea cadrului legal cu activități necesare, dar interzise. Iată cum descria el lucrarea creștină în cadrul oferit de CP: „Coroana pomului este formată din oficialii Cultului, iar rădăcina este constituită de cei care lucrează în nevăzut, dar a căror lucrare este de mare importanță. Atunci eu m-am aliniat celor care lucrau la rădăcină, la activitatea neoficială, nevăzută, și în felul acesta am luat legătura cu cei care vedeau nevoia de literatură.”

În continuare, Constantin Caraman relata:

Eram urmărit, iar eu nu eram prea vigilent, deoarece cu credeam că o să mă urmărească chiar așa de mult. Urmărindu-mă ei au aflat de un transport de Biblii care trebuia să sosească, așa că au venit și m-au luat de la serviciu. M-au arestat, am stat cam 10 zile la subsolul sediului central al Partidului, apoi m-au mutat la Jilava, unde am stat câteva luni, și de acolo m-au transferat la Rahova, unde era un centru de triere pentru tot felul de oameni, arestați din tot felul de pricini. […] după câteva zile petrecute aici, ne-au băgat într-un vagon special pentru deținuți. Am stat acolo de seara până dimineața și pentru că nu aveam loc trebuia să stau când pe un picior când pe celălalt. Dimineața am aflat că ne duseseră la Năvodari. la Canal.

Am ajuns aici iarna, iar eu eram în costumul acela de vară cu care m-au arestat, însă un deținut s-a îndurat de mine și mi-a dat un palton. Ne-au băgat în niște locuințe foarte mari, în care dormeam în timpul nopții, iar dimineața ne transportau la câțiva kilometri cu niște vagoane.

În tot acest timp familia nu a știut nimic de mine, ci au aflat doar în Ianuarie 1951, când am putut să le scriu. Am stat la Canal până în Mai 1951, când m-au eliberat.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s