Valeriu Andreiescu – Istoria Penticostalismului Românesc, Volumul 2 (1)

Comunismul a cultivat dualismul între viața religioasă (ca viață privată) și viața publică. Pe de o parte creștinii au fost învățați că mărturisirea credinței în viața publică înseamnă propagandă anticomunistă, iar pe de altă parte, că viața sfântă trebuie trăită în biserică, iar nu în lumea păcătoasă. Mulți și-au ascuns credința și după căderea comunismului. Biserica însăși a avut tendința să se ocupe în continuare numai de problemele spirituale „sfinte”, nu și de cele cetățenești: școli, spitale, azile, închisori etc. Creștinii formați sub comunism au socotit un păcat să-și conecteze credința la toate domeniile vieții: politică, societate, artă, cultură. Ei au pierdut contactul cu tinerii care făceau acest lucru.

Neimplicarea în „jocurile murdare ale lumii” lasă răul să se dezvolte nestingherit. Sub comunism, umorul a fost socotit o armă împotriva lucrurilor care nu puteau fi schimbate. Oamenii s-au învățat însă să trateze cu umor lucrurile rele fără a încerca să le schimbe. Umorul cinic a ajuns să-i intimideze și să-i descurajeze pe entuziaști.

Credința că persecuția comunistă a desăvârșit bisericile evanghelice din Est nu corespunde adevărului. Dimpotrivă, persecuția a cultivat în biserici neîncrederea, frica și concesiile făcute statului. S-a ajuns la incapacitatea de a înțelege bisericile din Vest, crescute în libertate și s-a ajuns la rigiditate teologică și suspiciune față de respectivele biserici. Imitarea strategiilor bisericești occidentale și a celor mai bune sisteme educaționale nu are valoare fără o spiritualitate autentică. În final, misiunile și evangheliștii din Vest nu s-au mai orientat spre colaborarea cu cultele din Europa de Est, ci au lucrat pe cont propriu.

 

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s