Noi propunem, voi citiţi…dacă doriţi (1)

Inaugurăm în această săptămână o nouă serie de articole. Vrem prin aceasta să atragem atenţia asupra blogosferei evanghelice, asupra unor site-uri dar şi asupra unor situaţii diverse ale societăţii în care trăim. Nu avem pretenţia că abordăm toate subiectele şi nici toate blogurile dar încercăm să ţinem pasul cu dinamica vieţii.

Ajutorul vostru e binevenit şi toţi cei ce doresc să ne atragă atenţia asupra unui articol, site sau blog sunt rugaţi să o facă. Nu garantăm că tot ce vom primi vom şi aduce în discuţie dar răbdarea şi/sau insistenţa voastră s-ar putea să fie răsplătită. Felul în care puteţi face semnalări:  prin comentarii aici.  Comentariile nu vor fi publicate dar vor fi citite şi ne vom gândi la ele, le vom analiza.

De început vă propunem patru articole ale lui Dănuţ Mănăstireanu. Primul sub numele de Andreea Petrut – Educatia: Cea mai simpla cale sa aratam ca ne pasa sau nu de generatiile viitoare apoi fratele Dănuţ ne spune cum asasinii Securitatii au incercat sa-l ucida pe Richard Wurmbrand. Mai apoi putem citi în engleză articolul (şi asta pentrucă fratele Dănuţ scrie şi pentru vorbitorii de limbă engleză) Timothy George – Catholics and Baptists Together. The recent synod of bishops sounded notes Protestants can sing iar în final Tim Dearborn – Beyond Duty: A Passion for Christ, a Heart for Mission.

Alexandru Nădăban ne vorbeşte printre altele despre  minciună, biserica contemporană apoi eminescian spune că religia-i o frază de dânşii inventată şi ne spune cică să nu baţi toba.

Liliana Corbu, o scriitoare rafinată şi filozofică ne vorbeşte despre lene şi rezultatele eizborul paserei de lut şi lacrima literei de nea.

Camix (al cărei nume deocamdată nu îl ştim), un condei talentat şi cu mult potenţial vorbeşte despre de dat, de dăruit.

Dorel Puchea lansează un sondaj în care ne întreabă: DINTRE CORAN ȘI BIBLIE, CARE CREZI CĂ ESTE CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU, ADEVĂRAT ȘI SFÂNT?

Rodica Botan ne spune de ce nu vrea să urască.

Marius Cruceru ne aduce spre audiţie (şi asta o puteţi face în timp ce citiţi multitudinea de articole pe care vi le propunem) Variaţiile Goldberg la acordeon, apoi ne vorbeşte despre unele amintiri pe care le are referitoare la casa copilăriei în articolul altă idee: casa din tinos apoi ne vorbeşte despre Constantin şi Elena şi aduce în discuţie mai multe motive care au condus la îngrăşarea dumnealui.

Barzilai-en-Dan ne vorbeşte despre Beniamin Fărăgău şi lămuririle dumnealui despre credinţă şi despre harta care nu trebuia să existe.

Clujul Evanghelic publică două dileme şi anume dilema unu şi dilema doi.

Teofil Stanciu cu o aparentă uşoară nerăbdare exclamă: Vorbiţi odată, bătrânilor!

Emanuel Conţac ne vorbeşte despre justiţia independentă ca coşmarul suprem al marilor penali politici.

Pe site-ul Total schimbat putem citi despre decalogul familiei şi viitorul necunoscut pentru creştinii din Pakistan

Dacă Timişoara Evanghelică se întreabă dacă există o poziţie baptista cu privire la incinerare versus înhumare şi ne oferă un studiu realizat de americani despre orfanii României Vasilică Croitoru prezintă pe mama traficaţilor.

Alin Cristea, cel mai activ bloger (sau blogăr?!?) în spaţiul blogosferei evanghelice ne prezintă două comentarii pe care le-a primit pe Facebook în data de 8 ianuarie . Primul îl puteţi citi aici iar pe al doilea aici. Apoi, o citează pe Alina Mungiu Pippidi care zice încetaţi lupta pe justiţie. Tot Alin, atrage atenţia (şi) asupra crizei sângelui din spitalele româneşti şi criza morală apoi de aduce o dez-minţire. Acestea sunt doar câteva dintre articolele lui Alin pe restul puteţi să le citiţi pe România Evanghelică şi nu numai.

Glasul Aradului ne spune că Mihăiţă Calimente susţine varianta republicii parlamentare, ne spune că vorbirea a două limbi din copilărie ajută foarte mult creierul la bătrâneţe ne oferă câteva metode originale de încălzire a locuinţei ne informează că sala regelui Ferdinand a palatului administrativ a intrat în circuitul turistic al oraşului Arad şi ne mai informează printrea altele şi că foarte mulţi someri de peste 45 de ani şi-au găsit un serviciu în firme stimulate de stat să angajeze.

Tot Glasul Aradului ne mai spune că Mişcarea Arădeană pune la dispoziţia ICR un spaţiu pentru desfăşurarea activităţilor.

Contributors.ro spune prin condeiul lui Vladimir Tismăneanu: Mea culpa: meritam să fiu demis de Victor Ponta şi prin cel al lui Sebastian Bodu ce-a căutat francezul în Rusia.

Pe HotNews putem citi despre amendarea a patru posturi de televiziune referitor la felul cum au prezentat cazul morţii şi incinerării lui Sergiu Nicolaescu, ne prezintă afirmaţia lui Raed Arafat prin care spune că spitalele private din câteva judeţe primesc între 6 şi 17% din banii pentru cele publice ne vorbeşte despre protestul timişorenilor împotriva distugerii casei Muhle, casă ce este monument istoric dar şi despre reacţia primăriei Timişoarei care este dispusă să cumpere, în anumite condiţii, Casa Muhle. Referitor la IT, internet şi combaterea criminalităţii pe internet  ne spune că: Kingston lansează Stickul de 1TB că Microsoft va înlocui în luna Martie sistemul de mesagerie Messenger cu Skype că din 11 ianuarie 2013 devine operaţional centrul european pentru combaterea criminalităţii informatice. Ne mai informează despre sinuciderea lui Aaron Swartz cofondatorul site-ului Reddit dar şi despre faptul că Comisia Europeană vrea să limiteze modul în care se pot folosi datele personale ale utilizatorilor pe internet.

În timp ce transportatorii propun înlocuirea actualei taxe de poluare auto cu un impozit anual diferenţiat în funcţie de norma de poluare, emisii şi cilindree după modelul germanic putem vedea modelul austriac al descongestionării traficului.  Mai apoi citim cum BMW a aut în 2012 cel mai bun an de vânzări din istorie, cum grupul Volkswagen a atins un nou record de 9,07 milioane unitati livrate in 2012 iar Audi a avut o creştere a vânzării de 11,7% în 2012.

Tot HotNews preia declaraţia lui Andrei Chiliman care spune: Dacă va merge pe linia acestor convingeri ale lui Crin Antonescu, PNL riscă să se transforme în partidul cel mai anti-occidental din Romania

Mai citim tot pe HotNews că deşi comisia de la Jilava a dat aviz pozitiv eliberării înainte de termen a lui Adrian Năstase totuşi cererea de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase nu va fi judecată mai devreme de 12 februarie

HotNews mai zice că filmul Lincoln, regizat de Steven Spielberg, este favorit în cursa pentru Oscaruri.

Acestea sunt articolele ce vi le propunem. Vă dorim lectură plăcută şi cu folos!